Olen kesän aikana kuunnellut äänikirjoja ja lukenut e-kirjoja äänikirjapalvelussa tabletilla. Taide on läsnä jokaisessa arkipäivässä. Elämäänkin luo tiettyä tasaisuutta, kun maadoittaa sen kulttuuriin. Minulla läheisimmät taiteen alat ovat teatteri, kirjallisuus ja kirjoittaminen sekä musiikki. Olen opiskellut kaikki näitä, paitsi kirjallisuutta, jota alan opiskelemaan Jyväskylän avoimessa yliopistossa nyt syksyllä 2021. 

Eräs iso kehitystaso itselle oli se, kun tajusin elokuvan dramaturgiaa opiskellessa draamakasvatuksen opintojaksoon, että kirjallinen tuote ja sen henkilöt eivät "muistuta" (mimesis / Aristoteles) todellisuutta, vaan henkilöt sanovat asioita, jotka ovat tärkeitä juonen kannalta - repliikit vievät juonta eteenpäin. 

Oman elämään dramaturgiaa on aina ollut viemässä eteenpäin se ajatus, että pitää kehittyä ja päästä eteenpäin nimenomaan opiskelemisen kautta siitä elämäntilanteesta, jonka kokee itselleen ahdistavaksi. Nykyisin menemme nukkumaan klo 21 ja se on todella tärkeää sen takia, että säännöllisyys on tärkeää kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavalle. Kuitenkin juuri siinä hetkessä olisi energiaa tehdä vielä jotain, kehittää itseään vielä vähän, minulla on esim. sellainen englanninkielinen kirja, joka kertoo luovan kirjoittamisen terapeuttisesta potentiaalista ja tunnen ahdistuksen, kun joudun menemään nukkumaan, enkä voi lukea sitä. Aamulla ahdistusta ei ole.  

tellu.jpg